Melkveehouderij

De melkveehouderij is ontstaan uit vier boerenbedrijven, waarvan twee in Vlist en twee in Haastrecht gelegen waren. Het bedrijf is doorgegroeid tot een geautomatiseerd bedrijf, met drie melkrobots en een voerrobot. 

Iedere zomer lopen onze koeien in de polder rond de melkveestal. Voordat ze naar buiten gaan, zijn ze gemolken en daarna kunnen ze zelf bepalen of ze binnen of buiten willen zijn. We delen onze huiskavel op in 24 percelen, waardoor de koeien iedere dag een vers stuk gras krijgen.

Ons jongvee wordt op een externe locatie in Cabauw opgefokt. De jonge kalfjes staan in de jongveestal. Vanaf een leeftijd van ongeveer vier maanden gaan de kalveren naar de externe locatie in Cabauw. Als de koeien ongeveer twee jaar oud zijn komen ze terug. We noemen ze dan pinken. Op het moment dat de pinken terugkomen van de jongvee opfok zijn ze in verwachting van een kalfje. We brengen ze in de koeienstal, waar ze kunnen wennen tussen de andere melkkoeien. Als de pinken een kalfje krijgen, noemen we ze een vaars. De vaarzen geven de eerste drie dagen biest voor hun kalfje. Alle koeien die een kalfje krijgen, geven de eerste drie dagen biest. Hierna gaan ze melk produceren.

De koeien die hoogdrachtig zijn lopen in de zomer in het naastgelegen natuurgebied de Hooge Boezem. Het is prachtig om daar doorheen te wandelen en vogels te spotten. Daarnaast is het leuk om een bezoekje te brengen aan de molen die zich daar bevindt. Meer informatie over het natuurgebied en de openingstijden van de molen kunt u vinden bij ‘Omgeving’, ‘Wandelen/vogels spotten’.

Ons bedrijf doet aan natuurbeheer. Zo zoeken we aanwezige nestjes in het land. We zetten er dan stokjes omheen, zodat wij en de loonwerkers, tijdens het bewerken van het land, er goed omheen kunnen rijden. Daarnaast doen we aan slootkantenbeheer. Dit houdt in dat we de slootkant niet bemesten en twee meter vanaf de sloot wat later maaien, om de weidevogels en insecten een goede schuilplaats te kunnen bieden. Daarnaast doen we aan baggeren en worden de sloten op een ecologische wijze geschoond. De sloten baggeren doen we volgens een plan waarbij we één keer per vier jaar alle sloten aan de beurt laten komen om ook de dieren zoveel mogelijk de ruimte en rust te geven.

Wilt u meer weten? Vraag ons om informatie of een rondleiding.

Contact

Firma Aantjes-Blokhuis
Provincialeweg oost 127
2851 AD Haastrecht

Telefoon: 06-20185206
Mail: contactformulier

Aangesloten bij

Social-Media

We zouden het leuk vinden als u ons gaat volgen op Facebook en/of Instagram.