Vogeltjes, bloemetjes en bijtjes

Het veld op onze camperplaats maaien we regelmatig. Zo blijft het veld mooi glad en staat het veld, naast onze verharde plekken, altijd klaar voor onze gasten.

De slootkanten laten we altijd staan. Dat vinden we een mooi gezicht. Daarnaast laten we de slootkanten staan, omdat de grond daar dan meer verschraald, waardoor steeds meer soorten wilde bloemen en kruiden daar gaan groeien. Het wordt dan aangeraden om de slootkant één of twee keer te maaien, zodat meer verschraling optreedt. Het gevolg daarvan is dat we volgend jaar meer bloemen en kruiden in de slootkant kunnen hebben.

In ons land voor de koeien doen wij aan natuurbeheer. Zo laten we daar ook de slootkanten staan. Dit doen we bij het maaien van de eerste snede. Dit doen we met dezelfde achterliggende gedachte die hierboven beschreven staat. Daarnaast is zo’n slootkant een schuilplaats voor insecten en weidevogels.

Het seizoen is al een beetje voorbij, maar wat misschien leuk is om te weten is dat we ook aan weidevogelbeheer doen, waarbij we goed opletten of er nestjes in het land zitten. Als er een nestje zit, zetten we deze af, zodat de loonwerker tijdens het maaien goed om de nestjes heen kan rijden. Als er kuikens op het land zitten, stellen we het maaien uit, totdat de kuikens weg zijn.

Van de week was het zover voor de slootkanten op de camperplaats. We hebben daar hooi van gemaakt. We hebben een stukje opgeruimd en zo in een kar gegooid. We hebben ook van een stukje nog een aantal balen laten maken.

Zowel de dieren als wij zijn weer blij. De dieren zijn weer blij met hun hooi en wij hebben weer een voldaan gevoel van het gedane werk. Tijdens een wandeling of fietstocht ziet u wellicht meer boeren hooibouwen met dit prachtige weer. Ikzelf vind het een mooi gezicht als er in de polder landwerk gedaan wordt. Ook vind ik het mooi werk om te doen.

U bent van harte welkom op onze camperplaats.

Liefs,

Francesca

Plaats een reactie