Zwangerschapsverlof

Acht weken voordat een koe moet afkalven, gaat de koe met zwangerschapsverlof. De koe geeft dan geen melk meer. Ze gaat naar een apart gedeelte in de stal, waar ook de andere koeien met zwangerschapsverlof zijn. De koeien met zwangerschapsverlof kunnen even lekker genieten van hun vakantie. Wij noemen deze koeien ook wel ‘droge koeien’, omdat ze even geen melk geven.

Tijdens een leuk gesprek met één van onze campergasten afgelopen zomer, kreeg ik de vraag of we de drachtige koeien ook voerden voor twee, aangezien ze natuurlijk zwanger zijn. Mijn antwoord was: ‘We voeren deze koeien goed, maar niet te goed’. Hierbij legde uit: ‘Als we een droge koe te rijke voeding (hiermee bedoel ik calciumrijke voeding) geven, kan haar lichaam op een bepaald moment zelf geen calcium meer aanmaken. Het lichaam denkt dan eigenlijk: ‘Waarom zou ik, ik krijg het wel binnen via het eten dat binnenkomt’. Dit is een probleem dat rond het afkalven zichtbaar wordt. Het gevolg kan namelijk zijn dat de koe blijft liggen, omdat ze geen energie heeft. We noemen dit ook wel ‘melkziekte’.’

Met de juiste behandeling kunnen we de koe er weer bovenop helpen, maar het is natuurlijk wel iets wat we willen voorkomen. Elke dag doen we ons uiterste best om zo goed mogelijk voor de zwangere dames te zorgen. Natuurlijk hoort daarbij dat we de koeien lekker verwennen, maar met voedsel in de juiste verhouding.

Eerder heb ik geschreven dat we op dit moment bezig zijn met uitbreidingen van enkele voorzieningen op onze camperplaats. Zo schreef ik over een nieuwe sanitaire ruimte, met vier toiletten, vier douches en vier wasbakken. Daarnaast schreef ik over vier extra verharde plekken. De nieuwe sanitaire ruimte staat, maar deze moet nog wel aangesloten worden. De vier extra verharde plekken zijn al wel helemaal klaar.

Tevens komt er een nieuwe informatieruimte. Hier wordt nog hard aan gewerkt. We houden u op de hoogte van de ontwikkelingen.

Fijn weekend!

Liefs,

Francesca

Plaats een reactie