Boerenpap

De eerste melk die een koe geeft als ze een kalfje gekregen heeft, noemen we biest. De eerste drie dagen geeft een koe biest. Biest is van groot belang voor het kalf, omdat het kalf antistoffen van de moeder krijgt via de biest. Zoals wij in de moederbuik via de placenta antistoffen gekregen hebben, krijgt een kalfje antistoffen via de biest.

In de eerste maal biest zitten de meeste antistoffen voor het kalf, waarbij het van belang is dat het geboren kalfje de eerste uren na de geboorte zo veel mogelijk biest binnen krijgt. De eerste uren kunnen antistoffen in het bloed opgenomen worden. Na 24 uur kan dit niet meer.

Wist u overigens dat als u de tweede maal biest welt, het heerlijk is om te eten als pap? Veel boerengezinnen aten vroeger biestpap met kaneel en beschuit. Twee weken geleden heeft een afdeling in een verzorgingstehuis bij ons in de buurt heerlijk gegeten van onze biest, waarbij herinneringen van vroeger opgehaald werden.

Vanmorgen was er vanaf de camperplaats een prachtige, opkomende zon te zien. Het wordt vandaag een mooie herfstdag. U bent van harte welkom op onze camperplaats. We zijn het hele jaar geopend.

Fijn weekend!

Liefs,

Francesca

Plaats een reactie