Meten is weten

Ik krijg veel vragen als ik met het voorwerp op de foto aan het rondlopen ben. Zo vroeg iemand een keer aan mij: ‘Ben je goud aan het zoeken?’. Als dat het niet is, dan zou het gewoon op een stok kunnen lijken. Het is echter niet zomaar een stok.

Ik zal het u uitleggen: Dit is een grasmeetstok. Iedere week meet ik het gras waar de koeien grazen. Ik loop dan door alle percelen, waarna ik per perceel kan berekenen hoe lang het gras is. Zo kunnen we per week een planning maken voor de beweiding van de koeien. We beweiden de koeien in vier verschillende blokken. Nu beweiden we bijvoorbeeld de koeien in blok 3. Blok 1, 2 en 4 gaan we eerst maaien. Blok 3 bestaat uit zeven percelen. Iedere dag krijgen de koeien een ander perceel om op te kunnen grazen. Wij kauwen ook niet op de boterham waar wij de vorige dag al aan begonnen zijn. Dat is bij de koeien ook zo!

Met behulp van de grasmeetstok kan ik bepalen waar het gras mooi lang is en waar de koeien eerst naartoe kunnen. Vervolgens maken we een weekplanning. Kortom: Er zit een hele wetenschap achter deze stok!

Op deze manier proberen we de weidegang van onze koeien zo te managen dat ze, op het perceel waar ze lopen, genoeg te eten hebben. En zeg nou eerlijk: Het is toch prachtig een land vol met koeien?

U bent overigens van harte welkom op onze camperplaats.

Fijn weekend!

Liefs,

Francesca

Plaats een reactie